Boilers: welke heb ik nodig?
Wanneer je op zoek gaat naar een (nieuwe) boiler, kan het lastig zijn om meteen te vinden waar je naar op zoek bent. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen, soms weet je even niet waar je moet beginnen. Om jou een beetje duidelijkheid te geven, hebben wij de verschillende soorten boilers voor je onder elkaar gezet.
Dus wil jij graag met alle zekerheid jouw nieuwe boiler uitzoeken? Lees dan snel verder!
Welke soorten boilers zijn er?
Niet ieder huishouden is hetzelfde. Huishoudens verschillen in veel opzichten: hoeveel personen wonen er, wat is het gedrag rondom watergebruik, waterverspilling omdat de Cv-ketel bijvoorbeeld op de zolder hangt, noem maar op.
Daarom bestaan er verschillende soorten boilers. Het is natuurlijk fijn als elk huishouden een boiler kan vinden die aansluit op de specifieke wensen en behoeften. De verschillende soorten boilers die we kennen zijn de keukenboilers, de grote boilers en de doorstromers.
Keukenboilers
Een keukenboiler is een kleine boiler die, uiteraard, in de keuken te vinden is. Deze boiler is elektrisch en assisteert bij alle handelingen die in de keuken vragen om warm water. Voorbeelden hiervan zijn het doen van de afwas, het vullen van een pan om iets in te koken of het vullen van een emmer. De keukenboiler wordt dicht in de buurt van de kraan geplaatst. De kleine afstand tussen de boiler en de kraan zorgt ervoor dat je altijd direct warm water hebt. Het warmteverlies is in dat geval dus echt minimaal!
Er zijn keukenboilers met een capaciteit van 5 liter, 10 liter, 15 liter en 20 liter. Een keukenboiler van 5 liter is voldoende voor huishoudens waar relatief weinig warm water wordt gebruikt in de keuken. De keukenboilers van 10 liter zijn geschikt voor huishoudens die wat meer warm water gebruiken in de keuken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wassen van groenten en fruit. Een keukenboiler van 15 liter is geschikt voor een huishouden waar veel warm water in de keuken wordt gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens het afwassen of het regelmatig vullen van pannen voor het koken. Tot slot is een keukenboiler van 20 liter geschikt voor huishoudens die nog meer warm water dan dat gebruiken in de keuken. Naast de verschillende capaciteiten, is er ook nog verschil in de montagemogelijkheden:
- Close in: jouw boiler wordt ingebouwd in het keukenkastje onder jouw kraan
- Close up: jouw boiler wordt opgehangen boven jouw kraan
Houd dit dus in de gaten tijdens het uitzoeken van jouw nieuwe boiler. Je kunt in de naam van de boiler terugvinden of hij zal worden ingebouwd of opgehangen.
Grote boilers
Grote boilers zijn ook elektrisch en voorzien alle water gerelateerde apparaten in huis van verwarmd water. Hierbij kun je denken aan het douchewater of het water waar je in baddert. Naast dat je de grote boilers in huis kunt gebruiken, zijn ze ook geschikt voor mobiel sanitair! Ook de grote boilers kennen verschillende capaciteiten, die lopen van 30 liter tot en met 200 liter. Om te weten welke capaciteit jij nodig hebt, hebben wij ze allemaal even op een rijtje gezet:
- 30 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden
- 50 liter: geschikt voor een gemiddeld eenpersoonshuishouden dat iets meer warm water gebruikt
- 80 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 personen
- 100 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 3 à 4 personen
- 120 liter: geschikt voor een gemiddeld huishouden van 4 personen
- 150 liter: geschikt voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken
- 200 liter: geschikt voor grote gezinnen die graag nog meer warm water gebruiken
Doorstroomboilers
Een doorstroomboiler, ook wel doorstromer genoemd, werkt net iets anders dan de eerste twee boilers. De doorstromer heeft namelijk geen tank om water in op te slaan, maar hij verwarmt alleen water in de leidingen wanneer dit nodig is.
Zo wordt er dus geen onnodige energie verspild aan water dat in de tank warm gehouden wordt, maar wordt er alleen water verwarmd wanneer daar naar wordt gevraagd. Dit maakt uiteindelijk ook verschil in de water- en energiekosten! Omdat de doorstroomboiler geen tank heeft, is deze vrij compact en dus gemakkelijk overal te plaatsen.
Daarom zijn er bij deze boiler natuurlijk ook geen verschillende capaciteiten. Als laatst, deze boiler beschikt over een groot vermogen en heeft daarom een speciale groep nodig in de meterkast wat aangelegd moet worden door een erkende elektricien.
Maar welke boiler kies ik dan?
Je weet nu welke verschillende boilers er zijn, en kun je dus een keuze gaan maken. Om alles even op te sommen staan de verschillende boilers hier nog een keer onder elkaar:
- Keukenboiler: voor warm water gebruik in de keuken, verkrijgbaar in 5, 10 of 15 liter
- Grote boiler: voor warm water gebruik in de hele woning, verkrijgbaar in 30, 50, 60, 80, 100, 120, 150 of 200 liter
- Doorstromer: voor warm water gebruik in de hele woning, heeft geen tank dus is compact en gemakkelijk te plaatsen
Welke boiler jij kiest hangt uiteindelijk compleet af van jouw situatie en wensen. Hoe jouw huishouden eruit ziet en hoeveel water jij verbruikt (en verwacht te gaan gebruiken) zijn de belangrijkste factoren om goed in kaart te hebben voordat je de knoop doorhakt.
Houd in je achterhoofd dat een gemiddelde douchebeurt 50 liter water verbruikt en een gemiddeld bad 175 liter. Wanneer je een beeld hebt van jouw huishouden en behoeften, ga dan na welke soort boiler daar het beste bij past en welke capaciteit daar dan weer bij past. Dan heb je jouw ideale boiler gevonden!
Jouw boiler gemonteerd en geïnstalleerd door Boilergigant
Wij bieden jou graag overal waar dat kan ondersteuning. Daarom hebben wij een team van professionele monteurs voor jou klaarstaan, die met veel plezier jouw nieuwe boiler komen monteren.
Heb jij dus jouw ideale boiler gevonden, en laat je deze graag installeren door een ervaren monteur? Vink deze service dan vooral aan tijdens het plaatsen van je bestelling. Een van onze monteurs neemt dan contact met je op voor het inplannen van een afspraak.
Meer informatie over deze service vind je bij montage en installatie.
Bespaar met Comfortsaver
Werd jij ook enthousiast tijdens het lezen over het besparen van water en energie in deze blog? Neem dan vooral eens een kijkje bij Comfortsaver. Voor echte water- en energiebesparing kun je daar terecht. Voor je het weet kijk je met een glimlach naar de rekeningen die aan het dalen zijn!