Wanneer jij een bepaalde hoeveelheid zonnestroom niet zelf gebruikt, gaat dit naar het elektriciteitsnet. Voor dit ‘terugleveren’ krijg jij een vergoeding van het energiebedrijf. Echter zal dit vanaf 2025 veranderen (als het voorstel wordt doorgevoerd). Want waar je nu nog elk jaar gebruik maakt van deze handige salderingsregeling, wordt hij vanaf 2025 elk jaar beetje bij beetje afgebouwd. Dit houdt dus in dat je steeds minder geld krijgt voor de zonnestroom die je teruglevert. Volgens de planning van de overheid kun je vanaf 2031 helemaal niets meer salderen. Gelukkig is er wel een oplossing: meer van je eigen zonnestroom verbruiken. 

Itho Daalderop 80 liter elektrische boiler

Itho Daalderop 120 liter elektrische boiler

Voorkom extra heffing

Ook krijg je te maken met terugleverheffing. De hoogte hiervan hangt af van de hoeveelheid zonnestroom die je teruglevert in de zomerperiode. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de invloed van deze heffing op de energietransitie, kun je hier slim op inspelen. Om de veranderingen rondom de salderingsregeling en de terugleverheffing goed aan te pakken wordt direct gebruik van eigen zonne-energie enorm gestimuleerd. Een aantal manieren om dit toe te passen zijn: 

  • Schaf een elektrische boiler aan (deze warmt zich op met ongebruikte zonne-energie); 
  • Laat je warmtepomp jouw water opwarmen met de zonnestroom die je overdag opwekt; 
  • Gebruik apparaten die veel stroom verbruiken voornamelijk wanneer je veel zonnestroom opwekt; 
  • Maak gebruik van timers op apparaten (zoals een warmtepomp of keukenboiler), zodat zij ook overdag kunnen werken als jij niet thuis bent; 
  • Je kunt je elektrische auto opladen met je zonnestroom, indien mogelijk overdag. 

 

 

Doel = geld besparen!

Uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon geld besparen. Naast slim omgaan met jouw zonne-energie kun je om geld te besparen ook kijken naar eenmalige investeringen met een enorm rendement. Een van de beste voorbeelden hiervan is de warmtepomp. De investering is namelijk eenmalig en je rekeningen zullen alleen maar dalen, voornamelijk in combinatie met zonnepanelen. En wist je dat je een subsidie aan kunt vragen voor zo’n warmtepomp? Daarnaast is het, met de klimaatveranderingen, een veel milieuvriendelijkere oplossing. Veel mooie voordelen dus! Bekijk ook gerust ons assortiment aan elektrische boilers. Je verdient deze investering relatief snel terug en profiteert van enorm veel voordelen. Naast het enorme comfort van zo’n boiler bespaar jij namelijk geld, help jij het milieu én ga je slim om met de nieuwe regelingen!